Motorische stoornissen
De werking van het evenwichtsysteem, ritme, plannen en het inschatten van tijd en ruimte worden met Tomatis luistertraining gestimuleerd. Door geluidstrillingen wordt ook het evenewichtsysteem, welke vastzit aan het slakkenhuis (het binnenoor), links en rechts in balans gebracht. Deze zorgt weer voor optimale aansturing van de spieren in ons lichaam.
Bewegen, motoriek en gehoor zijn al heel vroeg in de ontwikkeling met elkaar verbonden. Al in de baarmoeder reageert het kind met bewegen op bepaalde geluiden. Een baby draait het hoofdje naar een geluid. Rond de negen maanden kan door middel van deze reflex ingeschat worden of er hoorproblemen zijn.
Tast, evenwicht en gehoor
Geluid is vibratie welke behalve door het gehoororgaan ook door het evenwichtsorgaan en de huid wordt geregistreerd. In het begin van de evolutie waren tast en evenwicht een geheel (vissen), met het langzaam veranderen van leefomgeving op het land (reptielen) en bewegingsmogelijkheden (vogels en zoogdieren) evalueerde het evenwichtssysteem mee en kwam de tast anatomisch los te staan van het evenwicht. Daar voegde zich de cochlea echter bij. Deze is specifiek voor de mens en zorgde voor oprichting en taal. De nauwe verbinding tussen tast, evenwicht en gehoor is nog steeds te vinden in ons systeem.
Het vestibulair systeem (evenwicht) heeft connecties met alle spieren van het lichaam. Dit systeem is zeer belangrijk voor houding, beweging, zelfbeeld enz. Het gevoel voor tijd en ruimte, timing is essentieel. Het gehoor speelt hierbij ook een rol. Wij kunnen bijvoorbeeld horen dat de auto die achter ons is dichterbij komt en hoe hard hij rijdt zonder het te zien. En hoelang het ongeveer duurt voor ik opzij moet gaan. We reageren dus met handelen, c.q. motoriek op iets wat wij horen.
Fijne motoriek
Fijne motoriek zoals schrijven heeft een fijnere manier van luisteren nodig. Hierbij ligt vooral een goed functionerende coördinatie tussen hersenhelften aan ten grondslag. Dit betekent een hoger niveau van energie gebruik. Vooral de stimulatie van hoge frequenties, hele fijne vibraties, werken hier stimulerend op. Alleen de cochlea (binnenoor) kan deze frequenties omzetten in actiepotentialen en verder naar de hersenen sturen om zo de 'dynamo' op te laden.
Diverse problemen in de motoriek kunnen door middel van luistertherapie sneller en makkelijker verholpen worden. In combinatie met sensorische informatieverwerking en/of ergo of fysiotherapie zijn de resultaten optimaal.
Afhankelijk van het onderzoek kan op de specifieke problematiek ingegaan worden en wordt de luistertherapie meer een vibratietherapie.